Σχετικά με την συνάντηση του Δημάρχου Μεγαλόπολης κου Χριστογιαννόπουλου Αθανασίου και του Υπουργού Περιβάλλοντος κου Χατζηδάκη για την υπόθεση λειτουργίας ή μη των Λιγνιτικών Μονάδων της περιοχής

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ           

Μεγαλόπολη, Σάββατο 12/10/2019

 Ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης, το απόγευμα της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου 2019, επισκέφθηκε, έπειτα από προγραμματισμένη συνάντηση, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην υπόθεση της ενδεχόμενης παύσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων ΙΙΙ & ΙV του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης της Δ.Ε.Η. Α.Ε.

 Με την έναρξη της συζήτησης, επέδωσε στον κ. Υπουργό Ψήφισμα που εκδόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγαλόπολης, κατά την έκτακτη συνεδρίαση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019, στο οποίο εκφράσθηκε ομόφωνα η αντίθεση του Δήμου Μεγαλόπολης απέναντι στο ενδεχόμενο άρσης λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης.

 Στο πνεύμα του Ψηφίσματος, ανέπτυξε περαιτέρω τους λόγους για τους οποίους κρίνεται ως ιδιαίτερα δυσμενής η πιθανολογούμενη αυτή εξέλιξη, σε βάρος των συμφερόντων του λεκανοπέδιου Μεγαλόπολης.

 Ο κ. Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Δήμαρχο ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αρθεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων Αμύνταιο Ι & ΙΙ και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ της Δ.Ε.Η. Α.Ε., μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2020.

Για δε τη λειτουργία της λιγνιτικής μονάδας ΙV στη Μεγαλόπολη ανέφερε ότι πρόκειται να αρθεί η λειτουργία της έως το έτος 2028, όπως και οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της χώρας, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού.

 Κατόπιν αυτής της ενημέρωσης, ο κ. Δήμαρχος ζήτησε από τον κ. Υπουργό να επισκεφθεί άμεσα το Δήμο μας. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Δήμο Μεγαλόπολης και το Ενεργειακό Κέντρο της Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο κ. Γεράσιμος Θωμάς, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, σε συνέχεια της αντίστοιχης πρόσφατης επίσκεψής του στη Δυτική Μακεδονία. Ενημέρωσε δε ότι θα επισκεφθεί κατόπιν και ο ίδιος το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.

 Με το πέρας της χθεσινής επίσκεψης, ο κ. Δήμαρχος προσκάλεσε σήμερα στο Δημαρχείο τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, κ.κ. Κ. Μιχόπουλο, Σ. Τσιριγώτη και Γ. Κατσιρούμπα, τους οποίους ενημέρωσε πλήρως για το περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε με τον κ. Υπουργό.

 Μέσα στις επόμενες ημέρες, όπως είχε δεσμευτεί, ο κ. Δήμαρχος πρόκειται να συγκαλέσει ανοικτή συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία θα προσκληθούν να μετάσχουν και οι Βουλευτές του Ν. Αρκαδίας κ.κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Γεώργιος Παπαηλιού και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, καθώς και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας.

 Αυτή η συνεδρίαση έχει στόχο να προσδιορισθούν σαφώς οι περαιτέρω κινήσεις που από κοινού θα αποφασισθούν να δρομολογηθούν, για την αντιμετώπιση αυτών των εξελίξεων.

 Σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την περιοχή μας, πρέπει να είμαστε όλοι, ενωμένοι και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, απέναντι κυρίως στο μέλλον των νέων γενιών.

 Η Δημοτική Αρχή επιλέγει την οδό της υπεύθυνης, διαφανούς και ειλικρινούς διαχείρισης αυτών των εξελίξεων, όπως έχει δεσμευτεί ήδη.

Εκ του Δήμου    

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
Μετάβαση στο περιεχόμενο