ΧΑΥΛΙΟΔΟΝΤΕΣ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ
Δύο χαυλιόδοντες, μήκους περίπου δυόμιση μέτρων, έφεραν στο φως οι εργασίες που πραγματοποιούσε πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ, στο Ίσιωμα της Μεγαλόπολης.
Οι αρχαιολόγοι της ΛΘ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που επέβλεπαν τις εργασίες αντίκρισαν τα ευρήματα, δίχως έκπληξη, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί στο παρελθόν και άλλα παλαιοανθρωπολογικά ευρήματα. Τα σημαντικά ευρήματα μεταφέρθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο Μεγαλόπολης κι ένα τμήμα αυτών στο αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης.
 
Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί και άλλα προϊστορικά ευρήματα τα οποία έχουν μεταφερθεί στο αρχαιολογικό μουσείο Μεγαλόπολης και στο αρχαιολογικό μουσείο Τρίπολης. Εκεί ερευνάται το είδος στο οποίο ανήκαν και η ηλικία τους.

Χαυλιόδοντες μήκους 5 μέτρων είχαν επίσης εντοπιστεί το 2006 στην περιοχή των Γρεβενών. Αυτοί ανήκαν σε μαστόδοντο που έχει εξαφανιστεί από τον ευρωπαϊκό χώρο εδώ και 2 με 3 εκατομμύρια χρόνια.

Τα μαστόδοντα ήταν προϊστορικά ζώα ελάχιστα μικρότερα από τους σημερινούς ελέφαντες, τριχωτά σαν τα μαμούθ με ίσιους χαυλιόδοντες στην πάνω και κάτω σιαγόνα. Ευρήματα τέτοιων ζώων είχαν εντοπιστεί σε περιοχές της Ελλάδας το 1998 και το 2005.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
Share on print
Print
Μετάβαση στο περιεχόμενο