Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι πραγματικότητα – Σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης για νέες θέσεις εργασίας στο Λεκανοπέδιο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι πραγματικότητα

Σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης για νέες θέσεις εργασίας στο Λεκανοπέδιο

Ένα δίκαιο και επίμονο αίτημα των Δήμων Μεγαλόπολης, Κοζάνης, Φλώρινας, Εορδαίας και Αμυνταίου, βασικό για την στήριξη των ενεργειακών Δήμων της χώρας στην μεταλιγνιτική περίοδο, έγινε αποδεκτό από την Πολιτεία και υλοποιείται αυτό το διάστημα. Πρόκειται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο με συγκεκριμένα ποσά θα στηρίζει τους ενεργειακούς Δήμους της χώρας για την δημιουργία και κάλυψη νέων θέσεων εργασίας σε αντικατάσταση των θέσεων εργασίας που χάνονται σταδιακά από την μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας.

Στις επόμενες εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί θεσμικά το πλαίσιο για το Ελληνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο από τα έσοδα του εκπλειστηριασμού δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Το αίτημα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2015 όταν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις τους προς τους αρμόδιους Υπουργούς, οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων ζήτησαν μέρος των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων CO2 για την χρηματοδότηση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις περιοχές τους. Τον Απρίλιο του 2018 ήταν το τελευταίο υπόμνημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη και πριν λίγες ημέρες ο Αν. Υπουργός κ. Φάμελλος ανακοίνωσε την αποδοχή της πρότασης του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων και της θεσμοθέτησης του Ταμείου. Την Πέμπτη 31 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού κου. Φάμελλου, μεταξύ του Υπουργού, συνεργατών του και του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Διονύση Παπαδόπουλου, στην οποία συζητήθηκαν λεπτομερώς όλες οι παράμετροι οργάνωσης και θεσμοθέτησης του Ταμείου και συμφωνήθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την επόμενη 3ετία θα διαθέσει σε συγκεκριμένους άξονες χρηματοδότησης, οι οποίοι θα επιλεχθούν τις προσεχείς ημέρες μετά από διαβούλευση με τους εκπροσώπους φορέων, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση κατ’έτος, το ποσό των 60 εκατομμυρίων (20+20+20). Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Διονύσης Παπαδόπουλος τόνισε ότι η υλοποίηση του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι μετά από 3 χρόνια επίμονης προσπάθειας μια γερή βάση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της επόμενης 10ετίας για την περιοχή μας. Ξεκαθάρισε ότι το συγκεκριμένο Ταμείο είναι σαφώς διακριτό και από το Ειδικό Μειωμένο Τιμολόγιο λογαριασμών ρεύματος και από το ειδικό τέλος λιγνίτη, και αφορά σχεδόν αποκλειστικά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε, τόνισε, είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά τουλάχιστον η συγκεκριμένη θεσμοθέτηση, με συγκεκριμένα ποσά και με ξεκάθαρη στόχευση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα.

Τέλος, στις επόμενες ημέρες θα κληθούν σε διαβούλευση σχετικά με το θέμα τοπικοί φορείς, εκπρόσωποι συλλόγων, επιχειρηματίες, επιστήμονες και νέοι άνεργοι της περιοχής μας, προκειμένου να καθοριστούν οι άξονες προτεραιότητας της χρηματοδότησης, εντοπισμένοι στις συνθήκες και τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής, με την παρουσία του ίδιου του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
Μετάβαση στο περιεχόμενο