Συναυλία Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 στην Τ.Κ. Ακόβου

Δελτίο Τύπου

Συναυλία Αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 στις 9.30μ.μ. στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ακόβου. Την εκδήλωση συνδιοργανώνει ο Σύλλογος Ακοβιτών Καλαμάτας με το Δήμο Μεγαλόπολης.

Στην συναυλία θα ακουστούν αγαπημένα τραγούδια ελλήνων συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δήμου Μούτση, Σταύρου Ξαρχάκου, Λουκιανού Κηλαηδόνη και άλλων, σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Θα ερμηνεύσουν ο καταξιωμένος Γιάννης Θωμόπουλος και η Τζούλη Ζιάβρας, σοπράνο, η οποία ζει στην Νέα Υόρκη. Θα παίξουν οι μουσικοί:  Αιμίλιος Κούμανης, μπουζούκι – μαντολίνο, Βασίλης Τζαμουράνης, μπουζούκι, Γιώργος Πανταζόπουλος, πιάνο. Την επιμέλεια των κειμένων του προγράμματος και την επεξεργασία των βίντεο, που θα προβληθούν έχει αναλάβει η  Άννα Ρεσβάνη (θεατρολόγος). Υπεύθυνος για τον ήχο και το φωτισμό είναι ο Νίκος Πράσινος Διαύλος – Sound. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

 Η συναυλία θα επαναληφθεί στις Σέρρες την Παρασκευή στις 23 Αυγούστου 2019 στις 9.30μ.μ. στο δημοτικό σχολείο του Νέου Σκοπού, η διοργάνωση είναι του Δήμου Εμμανουήλ Παπά.

 «Ο Γκάτσος, ξέρεις, σε έκανε να αισθάνεσαι σαν καθρέφτης του εαυτού σου. Σε άφηνε ελεύθερο, σου άφηνε πρωτοβουλία, δεν νουθετούσε και απλώς σου έλεγε τη γνώμη του. Είχε μια εντελώς δημοκρατική αντίληψη. Πολιτικοποιημένος ήταν ως προς το εξής: πίστευε πως κάθε άνθρωπος που βρίσκεται κοντά στην τέχνη, που κάνει τέχνη, πρέπει και να βρίσκεται απέναντι από κάθε εξουσία. «Δεν μπορείς να πας με καμία κυβέρνηση», έλεγε, «γιατί, πάντα, κάθε κυβέρνηση θα αδικεί. Πρέπει να είσαι με τη μεριά του αδικημένου ή του κριτή, του απέναντι».

 Αγαθή Δημητρούκα

«Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου, σε περιμένω να ρθεις.

Μ’ ένα τραγούδι του δρόμου, να ρθεις όνειρο μου.

Το καλοκαίρι που λάμπει τ’ αστέρι με φως να ντυθείς»

Νίκος Γκάτσος

 

 ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στη Μεσσήνη Μεσσηνίας στις 15/11/1946. Τραγουδιστής επαγγελματίας έγινε στη δεκαετία του ’70. Είναι γνωστός ως τραγουδιστής του Μ. Θεοδωράκη, με τον οποίο συνεργάστηκε σε περισσότερες από 1500 συναυλίες με κορυφαία την συναυλία στο Προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία, με πρόσκληση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, μαζί με τη Μαρία Φαραντούρη και την Μαρία Δημητριάδη.

Συνεργάστηκε στη δισκογραφία με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: Νίκο Μαμαγκάκη, Μίμη Πλέσσα, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Κουμπή, Γιάννη Μαρκόπουλο, Μάρκο Βαμβακάρη, Τάσο Καρακατσάνη, Σαράντη Κασάρα, Στέλλα Κυπραίου, Κώστα Κακαβελάκη. Στους συναυλιακούς συνεργάτες του περιλαμβάνονται και οι νέοι συνθέτες Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, Νίκος Μόσχος και Ελένη Γκαϊτατζή.

Τραγούδησε με τη Μαρία Φαραντούρη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Δήμητρα Γαλάνη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Πόπη Αστεριάδη, τον Μιχάλη Βιολάρη, τον Λάκη Παπά, τον Γιώργο Ζωγράφο, τη Μαρία Δημητριάδη, τη Γιώτα Βέη, την Μαρινέλλα, τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Αντώνη Καλογιάννη, τον Δημήτρη Μητροπάνο, τη Ρένα Κουμιώτη κ.ά.

Έχει τραγουδήσει σε αρκετές από τις πιο φημισμένες αίθουσες μουσικής του κόσμου, όπως: Albert- Hall,Madison Square Garden, Olympia , Champs Elysees. Επίσης σε θεατρικές σκηνές στη Βιέννη, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Βαρκελώνη, Ζυρίχη, στο Όσλο, στο Ελσίνκι, στο Άμστερνταμ, στην Άγκυρα, Βυρηττό, Τελ- Αβίβ, στη Βουδαπέστη, στο Μιλάνο, στη Μαδρίτη, στο Τορόντο, Μόντρεαλ, στο Σικάγο, στο Ντίσελντορφ, στη Σόφια, στη Κινσάσα και αλλού. Στις αίθουσες των μεγαλύτερων πανεπιστημίων στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Αγία Πετρούπολη, σε ελληνικά και κυπριακά πανεπιστήμια για πολλά συνεχή χρόνια.

Στην Ελλάδα έχει τραγουδήσει στο ΜΜ Αθηνών, στην Εθνική Λυρική Σκηνή, Στη Ρωμαϊκή Αγορά μαζί με την Αφροδίτη Μάνου, τη Μαρία Δημητριάδη και τον Γιάννη Φέρτη (ως αφηγητή) και σε πολλές μουσικές σκηνές, σε ανοιχτές συναυλίες κλπ.

Οι συναυλιακές επιλογές του Γιάννη Θωμόπουλου έχουν μόνιμο προσανατολισμό την προβολή της Ελληνικής Ποίησης και γενικότερα του Ελληνικού Πολιτισμού. Έχει παρουσιάσει μελοποιημένους τους ποιητές Νικηφόρο Βρεττάκο, Νίκο Γκάτσο, Τάσο Λειβαδίτη, Ανδρέα Κάλβο, Γιάννη Ρίτσο, Βασίλη Ρώτα, Νίκο Καββαδία, Μανόλη Αναγνωστάκη, Άγγελο Σικελιανό, Γιώργο Σεφέρη, Διονύσιο Σολωμό, Γιάννη Σκαρίμπα, Δημήτρη Πιστικό, Πέτρο Πετράτο, Οδυσσέα Ελύτη.

Ο δίσκος του «ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ» σε ποίηση Γιάννη Σκαρίμπα το 1986 και μουσική Σαράντη Κασσάρα αναγνωρίστηκε ως καλύτερος εκείνης της χρονιάς και έγινε αφορμή για σειρά εκπομπών στην Ελληνική Τηλεόραση. Το 2018 κυκλοφόρησε CD από την ΕΜΙ σε μουσική του Τάσου Καρακατσάνη με τίτλο «Ο Γιάννης Θωμόπουλος τραγουδά Τάσο Καρακατσάνη» σε ποίηση τεσσάρων νέων ποιητών (Φ. Νικολαΐδου, Γ. Καραγιαννιός, Π. Καρακούλης, Κ. Δήμα ).

Ο Γιάννης Θωμόπουλος ως ενεργός πολίτης ασχολείται με τα προβλήματα του Κλάδου του, ως μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Τραγουδιστών Ελλάδος και από το 2002 αδιάλειπτα ως μέλος του Δ.Σ. του Οργανισμού Συγγενικών Δικαιωμάτων των Τραγουδιστών ΕΡΑΤΩ ΣΥΝ.ΠΕ.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ Ξεχωριστή και αξιοσημείωτη η δισκογραφική δουλειά του Γ. Θωμόπουλου, με τραγούδια που άγγιξαν την ψυχή μας και υπηρέτησαν τον Πολιτισμό: ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ—ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ—ΠΟΛΙΤΕΙΑ—ΑΡΜΕΝΙΣΜΑ—ΑΦΟΡΙΣΜΟΙ—ΒΙΤΡΙΝΕΣ—ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ—ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ-ΕΓΩ-ΕΛΛΑΣ Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΕΜΒΑΤΗΡΙΩΝ – ΕΝΑ ΞΥΠΟΛΥΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ—ΕΞΙ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ—ΕΡΩΦΙΛΗ-ΘΑΛΑΣΣΟΚΟΠΟΙ-ΙΠΠΕΙΣ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ-ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ—ΚΑΦΕΝΕΙΟΝ Η ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ-ΚΙΤΡΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ – ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΑΝΤΙΛΑΛΟΙ- ΛΙΓΗ ΖΩΗ ΧΑΜΕΝΗ-ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΕΥΡΙΠΟΥ -Μ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ-ΜΑΡΙΑ—ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ—ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ – ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑ-ΝΑ ΝΑΙ Ο ΕΡΩΤΑΣ ΚΛΟΥΒΙ-ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΦΟΡΤΙΟ—ΣΑΝ ΞΑΦΝΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ – ΣΜΙΞΑΝ 11 ΛΕΒΕΝΤΕΣ-ΣΤΟΝ ΜΑΡΚΟ, ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΄81 ΛΕΟΝΤΗΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ

ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΛΤ ΙΛΥ — ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΠΟΙΗΤΗ – ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ— ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΗΣ ΤΟΥ-ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝΩΝ ΕΠΙΒΑΤΕΣ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΤΑΣΟ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗ

ΤΖΟΥΛΗ ΖΙΑΒΡΑΣ

Είναι επαγγελματίας σοπράνο Είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor και Master από τη Σχολή Manhattan School of Music. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από Έλληνες γονείς. Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της μας ταξιδεύει στην ελληνική μουσική, την όπερα, άλλα και σε γνωστές σύγχρονες και παραδοσιακές λαϊκές, ελληνικές και διεθνείς μπαλάντες.

Η φωνητική της ομορφιά, η μουσική της και η δραματική παρουσία της στη σκηνή έχουν χαρακτηριστεί από τους New York Times ως «μια αξιόλογη τραγουδίστρια». Επίσης κατά το παρελθόν είχε προσκληθεί από τον Μάνο Χατζιδάκι να εμφανιστεί στην ERT3 για συναυλίες, ζωντανές εκπομπές αλλά και για να πραγματοποιήσει συναυλία στο Εθνικό Θέατρο στον Πειραιά.

 Ως σολίστ πρωτοπαρουσιάστηκε με τον έλληνα συνθέτη Νότη Μαυρουδή σε συναυλία που ξεκίνησε από την Ελλάδα και κορυφώθηκε στη Σερβία. Για τη Σερβία, αυτή ήταν η πρώτη φορά που ένας δυτικός καλλιτέχνης πραγματοποιούσε συναυλία εκεί, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Το Εθνικό Μουσείο στο Βελιγράδι άνοιξε για την ευκαιρία και η συναυλία προβλήθηκε ταυτόχρονα στο Σέρβικο Εθνικό Ραδιόφωνο και την Τηλεόραση. Επιλογές από το σόλο CD της «Simply Mavroudis» ξεκίνησαν με μεγάλη επιτυχία σε αυτή την περιοδεία, σε ένα κοινό που ακολούθησε τη μουσική της με μεταφράσεις.

Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται στο «mp3» παρουσιάζοντας συλλογή τραγουδιών του συνθέτη Σπύρο Καρδάμη με τίτλο «Νέα Χιλιετία», η οποία παρέμεινε στην πρώτη θέση στην κατηγορία της όπερας για σχεδόν τρεις μήνες στην Αμερική. Είναι δημιουργός, συνιδρυτής και σολίστ του μουσικού συγκροτήματος «Café Acroama» στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, το οποίο έφερε την έντεχνη ελληνική μουσική στο κοινό των Ελληνοαμερικανών και των μη Ελλήνων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ των εμφανίσεών της στο εξωτερικό, προσκλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή φεστιβάλ τραγουδιών, συμπεριλαμβανομένου του «Fiesta Internacional de las Naciones» στη Βενεζουέλα, και του «Φεστιβάλ Internacional Cervantino» στο Μεξικό, και παρουσιάστηκε ως σολίστ στο «Διεθνές Φεστιβάλ Δαφνίδος» στην Ελλάδα και στο Μόντρεαλ μια ελληνική καντάτα που γράφτηκε για τη φωνή της.

Οι ορχηστρικοί ρόλοι συμπεριλαμβάνουν τη Μιμή (La Boheme), τη Δόνα Άννα (Don Giovanni), τη Ροζαλιντα (Die Fledermaus), την Κοντέσσα (γάμος του Figaro), την Kate (Ki s Me Me Kate), την Julie (Show Boat) και τον ρόλο του τίτλου του La Perichole του Offenbach, που χαρακτηρίστηκε «a tour-de-force performance… a commanding voice and an energetic presence on stage» (River Reporter). Έχει εμφανιστεί με ορχήστρες σε θέατρα, όπως η αίθουσα Weill Recital του Carnegie, η αίθουσα Bruno Walter του Lincoln Center, το Συμφωνικό Θέατρο Διαστήματος. Έχει συνεργαστεί με τους θρύλους της Metropolitan Opera, όπως ο George Schick, η Alberta Masiello, ο συνθέτης Lee Hoiby και την εχει συνοδευσει σε ρεσιτάλ ο πιανίστας Gildo Di Nunzio (Μητροπολιτική Όπερα), τον συνθέτη του Broadway Steve Margoshes και τη βιολετί Avron Coleman

Οι εμφανίσεις της ελληνικής μουσικής στην πόλη της Νέας Υόρκης περιλαμβάνουν την αίθουσα της Carnegie Recital, το Hall Bruno Walter του Lincoln Center, το Διεθνές Μουσικό Ινστιτούτο, το Μουσείο Guggenheim στο Soho, το Εναλλακτικό Μουσείο, την Ελληνική Συναυλία Μητρόπολης και το Ίδρυμα Ελληνικής Μουσικής. (Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης). Στο πλαίσιο του Cd «folk duo» Ken and Julie, τραγουδάει και παίζει κιθάρα σε παραδοσιακές και πρωτότυπες λαϊκές μπαλάντες που γράφει ο σύζυγός της, ο Ken DeAngelis. Το CD «Το Όνειρο» λαμβάνει παγκόσμια εκτίμηση και είναι μέρος του Διεθνούς Μουσείου Ειρήνης και Αλληλεγγύης στη Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν. Επισκεφθείτε την στο www.JulieZiavras.com

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
Μετάβαση στο περιεχόμενο