Σχετικά με το Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών

Ο Δήμος Μεγαλόπολης ενημερώνει τους δημότες για την συμμετοχή του και φέτος στο “Πρόγραμμα Καταπολέμησης Κουνουπιών, με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων των Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας, για την διετία 2016-2017” που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία “Πελοπόννησος Α.Ε.”

Στόχος του έργου είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας, η δημιουργία συνθηκών τουριστικής ανάπτυξης και η διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, με τη συστηματική καταπολέμηση των κουνουπιών, βασισμένη σε επιστημονικά τεκμηριωμένες και περιβαλλοντικά συμβατές εφαρμογές.

Το έργο πραγματοποιείται με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας και περιλαμβάνει τις εξής επιχειρησιακές εφαρμογές:

• Εντοπισμός και χαρτογράφηση εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, παρακολούθησης διακύμανσης πληθυσμών, δειγματοληψίες προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών

• Πραγματοποίηση ψεκαστικών παρεμβάσεων, για την καταπολέμηση των προνυμφών των κουνουπιών

Οι παραπάνω επιχειρησιακές εφαρμογές που πραγματοποιούνται στο Δήμο μας, προασπίζουν τη Δημόσια Υγεία και από τον νεοεμφανιζόμενο ιό Zika ο οποίος μεταδίδεται με νύγματα του κουνουπιού Aedes aegypti. Το κουνούπι αυτό δεν έχει ταυτοποιηθεί στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες. Ωστόσο, το «κουνούπι τίγρης» (Aedes albopictus) που θεωρείται ικανός διαβιβαστής του ιού, δυνητικά υπάρχει σε κάποιες περιοχές.Τα κουνούπια αυτά που χαρακτηρίζονται από άσπρες γραμμές στο σώμα και τα πόδια, αναπαράγονται κυρίως σε ανθρωπογενείς, αστικές και ημιαστικές εστίες, (δεξαμενές νερού, λάστιχα, πιατάκια γλαστρών), είναι πιο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας και παρουσιάζουν αιχμή της δραστηριότητας τους νωρίς το πρωί και το σούρουπο.

Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, κεφαλαιώδους σημασίας είναι (α) η πρόληψη μέσω της μείωσης των εστιών αναπαραγωγής, (β) η υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και (γ) η ενημέρωση του κοινού για τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας με σκοπό τη μείωση της έκθεσής του στα τσιμπήματα καθώς και τη λήψη μέτρων για την μείωση των εστιών ανάπτυξης κουνουπιών.

Για την επιτυχία του έργου, και την προάσπιση της υγείας όλων μας, οι πολίτες καλούνται να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου Μεγαλόπολης και στα τηλέφωνα 27913-60200, 60230, 60231, και στο fax 27913-60213, για τυχόν οχλήσεις και εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών. Εκπαιδευμένο συνεργείο θα επισκεφτεί τον χώρο, θα ενημερώσει τους περίοικους και θα ενεργήσει για την μείωση ή εξάλειψη του ενοχλητικού φαινομένου.

Ο Αντιδήμαρχος

Τζιούβελης Νικήτας

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
Μετάβαση στο περιεχόμενο