Η αναφορά του Δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλου στην συζήτηση της Επιτροπής για το Σχέδιο Νόμου για την ΔΕΗ

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Η αναφορά του Δημάρχου Μεγαλόπολης Διονύση Παπαδόπουλου στην συζήτηση της Επιτροπής για το Σχέδιο Νόμου για την ΔΕΗ

23/04/2018

Για τον χρόνο ο οποίος μου δίδεται ώστε να ακουστούν και οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας της Μεγαλόπολης για το προκείμενο Σχέδιο Νόμου σας ευχαριστώ.

Παρακαλώ άπαντες να ενστερνισθείτε ότι προσέρχομαι στην παρούσα συζήτηση ως θεσμικός εκπρόσωπος μιας τοπικής κοινωνίας η οποία επί το ήμισυ αιώνος σχεδόν έχει συνεισφέρει, με προσφορά γης και απαλλοτριωμένων κατοικημένων οικισμών, με κοπιώδη εργασία χιλιάδων εργαζομένων στην δημόσια επιχείρηση, με συλλογική ανοχή σε πλείστες, μικρές και μεγάλες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιβαρύνσεις, με ανθρώπινες ζωές ακόμα, όσο λίγες τοπικές κοινωνίες έχουν συνεισφέρει στην Εθνική Οικονομία και στην ενεργειακή δυναμική της χώρας. Μιας τοπικής κοινωνίας η οποία δικαίως τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση λόγω αβεβαιότητας, αλλά και σε αγωνιστική εγρήγορση λόγω αποφασιστικότητας να μην δεχθεί ένα πλήγμα τόσο μεγάλο στο οικονομικό και αναπτυξιακό status της.

Δεν θα καταχραστώ διόλου τον χρόνο σας και αυτό γιατί επί του Σχεδίου Νόμου οι τοπικοί φορείς και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η κοινωνία της Μεγαλόπολης εν συνόλω, ένα μόνο έχουν να δηλώσουν ενώπιόν σας: το Σχέδιο Νόμου δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σύνολό του. Και δεν μπορεί να γίνει δεκτό για μια σειρά λόγους που σχετίζονται όχι μόνο με τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην δημόσια επιχείρηση, όχι μόνο με τα καλώς εννοούμενα, και με κόπους κατοχυρωμένα, τοπικά συμφέροντα, αλλά και με τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή και με το χρέος όλων στην υπεράσπιση μιας ισχυρής κατά το δυνατόν, δημόσιου χαρακτήρα, ΔΕΗ.

Ενδεικτικά μόνο θα αναφέρω για το Σχέδιο Νόμου, και σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα και στις ανάγκες των περιοχών μας, αφού για τα εργασιακά θέματα έχουν τοποθετηθεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι:

• Δεν φέρνει καμία πρόνοια για την αποκατάσταση και την επαναπόδοση των γαιών.

• Δεν μεριμνά για την εξασφάλιση των συνδέσεων των τηλεθερμάνσεων με τις πόλεις των ενεργειακών Δήμων.

• Αντικαθιστά τον Ειδικό Αναπτυξιακό Πόρο με κάτι αόριστο ποιοτικά και ποσοτικά, το οποίο μάλιστα και δεν αποδίδει άμεσα κατά το ποσοστό του στον Δήμο.

Σας γνωστοποιώ την πιο πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαλόπολης σχετικά με το θέμα, σας μεταφέρω την δέσμευση όλων, εργαζομένων, δημοτών, θεσμικών παραγόντων, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο, και σας καλώ όλους να μην προχωρήσετε στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Κανένας λόγος δεν υπάρχει, στην περίοδο μάλιστα που η χώρα επιτυγχάνει την έξοδο από τα μνημόνια, να επιλεχθεί σε εφαρμογή μιας απαίτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως ¨λύση¨, ένας δρόμος που δεν είναι εκ των προτέρων μονόδρομος, αφού υπάρχει εναλλακτική διέξοδος χωρίς ¨θυσία¨ λιγνιτικών μονάδων, την οποία μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
Μετάβαση στο περιεχόμενο