Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Μουσική εκδήλωση στο Αρχαίο Θέατρο από το μουσικό σχήμα “ΛΥΡΑΥΛΟΣ”, 23/08/2021

23 Αυγούστου 2021 στις 20:30

Συντελεστές

 Παναγιώτης Στέφος: αρχαία κιθάρα, δίαυλος, φλογέρα, κοχύλια, έρευνα, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων.

Ζαφειρώ Χατζηφωτίου: υψίφωνος, θεατρικός λόγος.

Μιχάλης Στέφος: τραγούδι, λύρα, φόρμιγγα, ζουρνάς, άσκαυλος, κέρας, κογχύλια, τύμπανο, σάλπιγγα, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων.

Όλγα Στέφου: βάρβιτος, αρχαία κιθάρα, λύρα, σαντούρι, κογχύλια.

Κώστας Λάιος: λύρα, βάρβιτος, βιολί.

Κάλλια Θεοδοσιάδη, Έλενα Βακάλη: Χορός


Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Τηλέφωνο κρατήσεων: 6976943770
Είσοδος Ελεύθερη


ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΟ ΜΕ ΕΡΓΟ ΠΟΛΥΔΙΑΣΤΑΤΟ

Ο “ΛύρΑυλος” δημιουργήθηκε το 2000 από τον Παναγιώτη Στέφο, κορυφαίο μουσικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής, της Ορχήστρας των Χρωμάτων και καθηγητή μουσικής, ο οποίος με προσωπική του δαπάνη ερεύνησε συστηματικά για περισσότερο από μία δεκαετία σε μουσεία και βιβλιοθήκες της Ελλάδας της Ευρώπης και της Αμερικής και ανακατασκεύασε 40 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα πλήρως λειτουργικά, τα οποία έχουν ταξιδέψει και έχουν συγκινήσει χιλιάδες ανθρώπους μικρούς και μεγάλους σε δεκάδες πόλεις εντός και εκτός συνόρων.

Με βασικό στόχο να φωτιστεί συστηματικά, επιστημονικά και με τρόπο που θα αναδείξει τη μοναδική καλλιτεχνική του διάσταση, το μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται

Αρχαία Ελληνική Mουσική, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό), που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, το Ηρώδειο, τις πόλεις στο εξωτερικό όπως: Βαρσοβία, Λειψία, Στοκχόλμη, Ουάσιγκτον, Νέα Υόρκη, Κοπεγχάγη, έως τη συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με τη δουλειά του, με το σημαντικό επίτευγμα να προσεγγίζει το ευρύ κοινό. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας καθώς και η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Υδραύλεως, συνέβαλλε αποφασιστικά στο να φανεί διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ.

Από το 2004 ο Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου εξελίσσουν μαζί με τον Παναγιώτη την έρευνα και ανακατασκευή των αρχαιοελληνικών οργάνων και δημιουργούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Με όχημα τη Μουσική Ταξιδεύουμε στην Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα”, το οποίο περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις και συναυλίες σε σχολεία όλων των βαθμίδων και μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Sorbonne University, Βoston University, Concordia-Montreal, Vienna University).

Άλλες συμμετοχές: Έκθεση “Μουσών Δώρα” στις Βρυξέλλες, ντοκιμαντέρ “Αρχαίων Ήχων Άρμοσις” (Υπουργείο Παιδείας). Συναυλίες στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου: Ναός του Επικουρίου Απόλλωνος, Αρχαία Λατώ, Ακρόπολης της Αρχαίας Φαρσάλου, Ναός του Διονύσου της Νάξου, Ρωμαϊκή Αγορά, Πνύκα.

Σύμπραξη σε αναγνώσεις της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στις πόλεις: Χίο, Κω, Νέα Υόρκη.

Πρόσφατα: πλαισίωσε τα εγκαίνια της έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου “Οι αμέτρητες όψεις του ωραίου”. Στο πλαίσιο της “Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής” παρουσίασε τη μουσική παράσταση “Αρχαία Όργανα – Καινούργιοι Ήχοι”, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αποσπάσματα της παράστασης μεταδόθηκαν μέσω του πρακτορείου Reuters σε δεκάδες ειδησεογραφικά κανάλια σε όλο τον κόσμο.

Σε όλη αυτήν την πορεία ο διαχρονικός ήχος της Ελλάδας, άγγιξε τη σύγχρονη μουσική και ποίηση, συνάντησε τους ήχους της φύσης, γεννώντας ένα απόλυτα οικείο αποτέλεσμα, που δίνει την εντύπωση στον καθένα της δικής του μουσικής, της μουσικής που έτσι κι αλλιώς έχει ο καθένας μέσα του.

www. lyravlos.gr

Details

Date:
23 Αυγούστου 2021
Time:
20:30

Organizer

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Venue

Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης
Ancient Theater of Megalopolis Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης
Megalopolis, Αρκαδίας 22200 Ελλάδα
+ Google Map
Μετάβαση στο περιεχόμενο