Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φιλοποίμην ο Μεγαλοπολίτης

Ο Φιλοποίμην

γεννήθηκε στη Μεγαλόπολη το 253π.Χ. Περίφημος στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας, γιος του Κραυγίδα. Από μικρή ηλικία έμεινε ορφανός και την ανατροφή του ανέλαβε ένας φίλος του πατέρα του ο Κλέανδρος από την Μαντινεία.

Σε εφηβική ηλικία έλαβε μόρφωση από τους ακαδημαϊκούς φιλόσοφους Έκδημο και Δημοφάνη ή Μεγαλοφάνη. Η κλίση του και προτερήματά του στις πολεμικές τέχνες και τις στρατιωτικές αρετές τον έκαναν να επιλέξει μια λιτή ζωή μακριά από την πολυτέλεια και τον πλούσιο βίο.

Όταν το 222 π.Χ. ο Κλεομένης ο Γ΄, βασιλιάς της Σπάρτης κατέλαβε την Μεγαλόπολη ο Φιλοποίμενας αγωνίστηκε με αυταπάρνηση και ανδρεία και έσωσε πολλούς από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι βρήκαν καταφύγιο στην Μεσσηνία. Ο Φιλοποίμενας έπεισε τους Μεγαλοπολίτες να μην επιστρέψουν στη Μεγαλόπολη μετά από κάλεσμα του Κλεομένη, ζώντας ως σκλάβοι των Σπαρτιατών. Η άρνηση των Μεγαλοπολιτών εξόργισε τον Κλεομένη ο οποίος πριν επιτρέψει στην Σπάρτη λεηλάτησε και κατέστρεψε την πόλη.

Έχοντας αποδυναμωθεί σημαντικά η Αχαϊκή Συμπολιτεία εκείνη την περίοδο, οι Αχαιοί απευθύνθηκαν στους Μακεδόνες για βοήθεια. Οι Αχαιοί μαζί με τους Μακεδόνες παρέταξαν 30.000 οπλίτες κατά τον στρατό του Κλεομένη που αριθμούσε 20.000 άντρες. Στην μάχη της Σελλασίας, ο Φιλοποίμενας βρήκε την ευκαιρία να εκδικηθεί τον Κλεομένη, όπου σαν αρχηγός του ιππικού των Αχαιών κατάφερε να σπάσει τις γραμμές των Σπαρτιατών και να κυνηγήσει τον Κλεομένη από το πεδίο της μάχης. Οι Αχαιοί τον εξέλεξαν ίππαρχο και ο Φιλοποίμην με ζήλο οργάνωσε τον στρατό των Αχαιών στα πρότυπα των Μακεδόνων. Το ιππικό των Αχαιών έγινε τόσο ικανό που σε επερχόμενες μάχες με τους Ηλείους και τους Αιτωλούς οδήγησε τον στρατό της Αχαϊκής Συμπολιτείας σε νίκες. Μετά από αυτά τα γεγονότα ο Φιλοποίμενας εκλέχτηκε στρατηγός της Αχαϊκής Συμπολιτείας.

Το 209 π.Χ. η Σπάρτη με αρχηγό τον τύραννο Μαχανίδα εισέβαλε στην Μαντίνεια άλλα ο Φιλοποίμενας για άλλη μια φορά απέδειξε πόσο καλός στρατηγός είναι και έχοντας στο πλευρό του όλον τον στρατό της Αχαϊκής Συμπολιτείας και με πολεμικές τακτικές στο πεδίο της μάχης κατάφερε άλλη μια νίκη. Στην συνέχεια προσπάθησε να πείσει την Σπάρτη να εισέλθει στην Αχαϊκή Συμπολιτεία αλλά δεν τα κατάφερε.

Στα εβδομήντα του χρόνια καλέστηκε από τους Αχαιούς να στηρίξει την Αχαϊκή Συμπολιτεία κατά των Μεσσήνιων που με αρχηγό τον Δεινοκράτη το 183 π.Χ. επιτέθηκαν κατά της Κολωνίδας. Ο Φιλοποίμενας πέραν το γήρας του, πολέμησε με ανδρεία αλλά η υπεροχή των Μεσσηνιών οδήγησε στην σύλληψη του αφού πρώτα κατάφερε να φυγαδεύσει τους άνδρες του. Ο Δεινοκράτης γνωρίζοντας τη σημαντική προσωπικότητα ήταν Φιλοποίμενας και πόσο μπορούσε να επηρεάσει τα γεγονότα τον δηλητηρίασε.

Ο θάνατος του Φιλοποίμενα εξόργισε τους Αχαιούς όπου με νέο στρατηγό τον Λυκόρτα εισέβαλαν στην Μεσσήνη όπου και την κατέστρεψαν. Η σορός του μεγάλου άντρα κάηκε και η τέφρα του τοποθετήθηκε μέσα σε μαρμάρινη υδρία και μέσω πομπής μεταφέρθηκε από την Μεσσήνη στη Μεγαλόπολη. Ο θάνατος του Φιλοποίμενα άγγιξε τις ψυχές των πολιτών της Αχαϊκης Συμπολιτείας. Προς τιμή του στηθηκε μεγαλοπρεπές μνημείο στη Μεγαλόπολη, όπου τελούνταν προς τιμή του ετήσιες θυσίες.

Κατά τον Πλούταρχο, ο Φιλοποίμην ήταν ο «έσχατος των Ελλήνων», επειδή μετά το θάνατο του δεν υπήρξε άλλος αξιόλογος ηγέτης στην Ελλάδα.