3ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ ΚΑΡΥΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 2-4 ΜΑΪΟΥ 2018

3ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΣΤΟ ΙΣΙΩΜΑ ΚΑΡΥΩΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 2-4 ΜΑΪΟΥ 2018

 

Τίτλος: ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Ο Δήμος Μεγαλόπολης με την υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας παλαιοντολογικών ανασκαφών του Ομότιμου Καθηγητή Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιου Θεοδώρου σε συνεργασία με την Ένωση Ισιωματαίων Καρυών, διοργανώνει το 3ο Εκπαιδευτικό Παλαιοντολογικό Πρόγραμμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Α) Ξενάγηση και γνωριμία με τα απολιθώματα Μεγαλόπολης για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου καθώς και

Β) Βιωματικό Σεμινάριο Παλαιοντολογίας για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Θα υλοποιηθεί στον Ενημερωτικό Σταθμό – Εργαστήριο Παλαιοντολογίας στο Ίσιωμα Καρυών Μεγαλόπολης.

Στόχος του 3ο Εκπαιδευτικού Παλαιοντολογικού Προγράμματος είναι η γνωριμία με τον παλαιοντολογικό πλούτο του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης, ο οποίος αποτελεί αντικείμενο μεγάλου επιστημονικού ενδιαφέροντος, καθώς «φωτίζει» περιόδους σημαντικών γεωλογικών συμβάντων και περιβαλλοντικών αλλαγών, αλλά και κλιματικών αλλαγών του παρελθόντος.

Παράλληλα το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση της νέας γενιάς που σύντομα θα παραλάβει το νέο Μουσείο Ισιώματος Καρυών, που καλείται να το αγκαλιάσει, να το αναδείξει και να το προστατεύσει σαν έναν πολύτιμο θησαυρό.

Η επιστημονική ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί από τον Ομ. Καθηγητή Γεώργιο Θεοδώρου, τις συνεργάτιδες του Εύα Μπέσιου και Γεωργία Γκανιάτσα, οι οποίοι θα «ταξιδέψουν» το κοινό τους σε ξηρές και θάλασσες του παρελθόντος, όταν ζούσαν προϊστορικά φυτά και ζώα που τα πρωτογνώρισε ο άνθρωπος όταν τα έφερε στο φως η «παλαιοντολογική σκαπάνη».

Για το ψυχαγωγικό μέρος μαζί μας θα είναι η Θεατρολόγος Σπυριδούλα Σαλταπήδα.

Το εκπαιδευτικό, αλλά παράλληλα και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μαθητών

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018, ώρα 11.30 – 13.00

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018 και Παρασκευή 4 Μαΐου 2016, ώρα 09.30 – 13.00.

Κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων θα δοθεί ευκαιρία στους μαθητές να πραγματοποιήσουν τη δική τους «ανασκαφή», να φτιάξουν και να πάρουν μαζί το δικό τους αντίγραφο απολιθώματος, να προσπαθήσουν να συντηρήσουν μόνοι τους ένα πραγματικό απολίθωμα και να συμμετάσχουν σε ομαδικό παιγνίδι επιστήμης και μνήμης.

Βιωματικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών

Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, ώρα 18.00 – 20.30. 18.00 – 18.15

Καλωσόρισμα από τους διοργανωτές του Προγράμματος: – Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Διον. Παπαδόπουλο – Πρόεδρο της Ένωσης Ισιωματαίων Καρυών κα Δημ. Γιαννακοπούλου

18:15 – 18:30 Εισήγηση του Ομ. Καθ. Παλαιοντολογίας –Στρωματογραφίας Δρ. Γεώργιου Θεοδώρου.

18:30 – 18:45 Εισήγηση του Γεωλόγου, Σχολικού Συμβούλου Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας Λακωνίας Δρ. Κωσταντίνου Τρίκολα.

18:45 – 20:30 Ξενάγηση στον χώρο του Ενημερωτικού Σταθμού – Εργαστηρίου Παλαιοντολογίας Ισιώματος Καρυών και Βιωματικό εργαστήριο (ανασκαφή, κατασκευή αντιγράφου απολιθώματος, επιτραπέζιο και θεατρικό παιχνίδι).

Θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης του σεμιναρίου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με κέρασμα που θα προσφερθεί από το Δήμο Μεγαλόπολης. Για την αρτιότερη διοργάνωση του σεμιναρίου των εκπαιδευτικών παρακαλούμε, όσοι εκπαιδευτικοί ενδιαφέρονται, να συμπληρώσουν την συνημμένη αίτηση, μέχρι 29/4/2018 και να την αποστείλουν στο e-mail: στην Γεωλόγο Εύα Μπέσιου wwweua@hotmail.com. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην κα Μπέσιου στο τηλ. 6948753089. Υπεύθυνη οργάνωσης για τον Δήμο η κα Eυαγγελία Μπάρλα.

Υπεύθυνοι οργάνωσης για την Ένωση Ισιωματαίων η κα Δήμητρα Γιαννακοπούλου και η κα Μαρία Αγγελοπούλου.

Σημείωση: Στο Ίσιωμα Καρυών λειτουργεί ξενώνας για όποιον επιθυμεί διανυκτέρευση (πληροφ. 6977584987 – 6976706778).

Facebook
Twitter
Pinterest
Email
Print
Μετάβαση στο περιεχόμενο